Wysłany: 2008-06-06, 18:59 Kilka pytań co do Mandrivy i Ubuntu
Witam,
mam parę pytań na temat Mandrivy (2008) i Ubuntu (8.04), a mianowicie:
- Jak wygląda wsparcie dla notebooków w ww. dystrybucjach? Hibernacja, zmniejszanie jasności matrycy działa?
- Obsługa sieci bezprzewodowych jest bezproblemowa?
W Ubuntu, już 7.04 regulacja jasności matrycy działała (z klawiszy notebooka, akurat u mnie applet na pasku nie chciał działać), sieci WiFi działają z każdym rodzajem zabezpieczeń (WPA, WPA2, itp). CO do hibernacji - zdarzaly mi sie problemy typu dzwiek nie wstaje, ale to moze byc wina sprzetu. Uzywalem tak jak pisalem 7.10 na notebooku Mandrivy nie instalowalem jeszcze:) Ale chyba na dniach sie za to wezme.
Moim zdaniem z notebookiem lepiej radzi sobie Ubuntu 8.04 lub nawet 7.04. Testowałem i Mandrivą i Ubuntu. Na każdej dystrybucji działało mi rozjaśnianie matrycy. Tylko na Mandrivie raz udało mi się odpalić WiFi na zewnętrznej karcie - chipset Broadcom. Wbudowany Atheros na żadnej mi nie działa.
Hmm... czyli karty Atheros AR5005G nie odpale pod Ubuntu? (taką akurat mam wbudowaną) Chodzi mi bardziej o Ubuntu 8.04, gdyż taką najnowszą aktualnie posiadam
Czy może za pomocą NDISwapper'a uruchomię ją? Czy może jest wspierana natywnie?
Przepraszam za tyle pytań, ale z Linuksem na notebooku mam pierwszy raz styczność
Przepraszam bardzo, ale mi karta WIFI na chipsecie Atheros śmiga bez problemów na Mandrivie i Ubuntu bez żadnych ceregieli... Z szyfrowaniem WPA2 ma się rozumieć...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum