Forum otwartych umysłów
Forum dla wszystkich i o wszystkim, a zwłaszcza dla tych co mają otwarty umysł.

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |  Mapa Google |
| Rejestracja |  Zaloguj |  Album |

Poprzedni temat «» Następny temat
przepisy dotyczące rowerów ^_^
Autor Wiadomość
~Qrczak 
Muminek
!! HOKAGE !!

Znak zodiaku:
lew

Wysłany: 2007-05-04, 19:27   przepisy dotyczące rowerów ^_^

Jechałem sobie dziś rowerkiem i zadałem sobie takie pytanie: czy trzeba jeździć rowerem na światłach? :) bo jakby nie patrzeć przepisy mówią że każdy pojazd musi jeździć przez cały rok na światłach. z drugiej strony chyba 70% rowerów ma tylko zwykłe odblaski :)
więc jak to jest :) trza jeździć na światłach czy nie ? :)
drugie pytanie dotyczące przepisów podsunął kolega Paszczaka który musiał zapłacić mandat za jazdę bez kasku na drodze rowerowej. jak to jest? jest obowiązek jazdy z kaskiem czy może troche straż miejska przesadziła ? :)

miauk22 
Bobek

Znak zodiaku:
rak

Wysłany: 2007-05-04, 23:46   

Powiem Ci tak...pare dobrych lat jeżdże na rowerku bez kasku i do tej pory nie zatrymała mnie ani policja, ani straż miejska ani kontrola ruchu, choć okazji mieli już dość sporawo, więc tutaj odrobinę przesadzili, może po prostu im się nudziło lub mieli zły dzień. A co do świateł.....niby powinno się mieć zapalone, ale szczerze mówiąc jakoś niebardzo patrzą pod tym względem na rowerzystów. A tak przy okazji....zdażyło się komuś żeby zatrzymali go rowerem za przekroczenie prędkości?? :lol: Bo już z tego powodu raz się panowie dziwnie na mnie patrzyli :kid:

Paszczak000 

Znak zodiaku:
panna

Zaproszone osoby: 54
Wysłany: 2007-05-06, 08:31   

Jak dla mnie to jest to wszystko troszeczkę głupie i już :]

Klaudi 
Bobek

Znak zodiaku:
bliznieta

Wysłany: 2007-05-06, 08:53   

kaski powinny być obowiązkowe dla dzieci ale to tylko gdybanie. Podejrzewam ze dużo trzeba by było kopać w przepisach zeby znaleźć wszystko o rowerach. Mnie zastanawia inna rzecz. Dwa lata temu panowie policjanci zatrzymali mnie na rolkach i chcieli karte rowerową albo prawo jazdy. Ani jednego ani drugiego nie miała, obyło się bez mandatu ale czy na rolkach musze posiadać takie dokumenty:|?

Paszczak000 

Znak zodiaku:
panna

Zaproszone osoby: 54
Wysłany: 2007-05-06, 09:01   

Teraz jak skończysz 18 lat to nie musisz mieć karty rowerowej. Jak dla mnie to strażnikom nudziło się i musieli się do kogoś doczepić.

Mnie na przykład w kasku rowerowym źle się jeździ. Czuję się niekomfortowo i zamiast skupić się na jeździe, skupiam się na kasku, który mnie irytuje.

A co do świateł. Światła tak, ale w nocy, a nie w dzień. Przecież i tak lampki rowerowej nie będzie widać.

vash 
bardock

Wysłany: 2007-05-06, 12:58   

Paszczak000 napisał/a:
A co do świateł. Światła tak, ale w nocy, a nie w dzień. Przecież i tak lampki rowerowej nie będzie widać.

ponoc wg przepisow to tylko odblaski trzeba miec (ale bez nich w dzien i tak sie nie czepiaja :D ) A co swiatelek rowerze to zalezy gdzie w miesice nie potrzebne a poza nim jaknajbardzie bo je widac tylko musze byc odpowienio w dzien ustawione

Gutek 
Gówno śmierdzi!

Znak zodiaku:
strzelec

Wysłany: 2007-05-06, 17:52   

Z tego co pamiętam kilka lat temu obowiązkowe było jeżdzenie na motorowerze/motorze z włączonymi światłami przez cały rok, a do rowerów chyba raczej nie było takiego przepisu (nie przypominam sobie zeby podczas zdawania na karte rowerową kazali każdemu mieć światła włączone).

miauk22 
Bobek

Znak zodiaku:
rak

Wysłany: 2007-05-06, 22:46   

Co do tej kontroli....szkoda, że jeszce nie zażądali kraty rolkowej :lol: A tak na serio to z pewnością się nudzili lub chciali sobie pożartować bo nie ma takiej opcji że za samą jazdę żeby zatrzymali. No chyba, że na kacu, w co szczerze wątpię. A światełka wieczorkiem jednak się przydają :D Jednak zakupie jakieś porządne bo przy jeździe 40 km/h jak się dziurki nie zauważy w drodze to potem troszkę może zaboleć :P Kask.....fajna sprawa, pod warunkiem, że nie jest uciążliwy i pomaga utrzymać aerodynamikę jeśli komuś to sprawia różnicę (np. ściga się z kolegami lub śpieszy się na randkę :P ) poza tym nie wydaje mi się żeby był niezbędny do życia jeśli ktoś jeździ spokojnie.

Odpowiedz do tematu