Witajcie!
Mam pytanie, może ktoś studiuje na informatyce na WSInf?
Jeżeli tak, to czy można dowiedzieć się coś niecoś o tej szkole? Jaki jest poziom?
Wiem że to nie to samo co Informatyka na FTiMS ;D ale tutaj podoba mnie się że program studiów jest całkiem przyjaźnie ustawiony, nie mam 30 godzin wszelkiego rodzaju matematyki w tygodniu
A szkoła nie jest aż taka droga...
Wysłany: 2008-09-09, 13:55
Powiem tak, słyszałem najróżniejsze opinie o tej szkole, ale mogę szczerze powiedzieć, że lepiej jest się wybrać na uczelnie państwowe, z racji tego, że inaczej pracodawca patrzy na takiego człowieka potem. Tutaj płacisz i cię po którymś razie przepuszczają, a na uczelni państwowej masz szansę 2 razy. Jak nie, to poprawka w następnym roku cię czeka.
_________________ Chwytaj Miecz i Komercyjne Oprogramowanie Siecz.
Wiek: 24 Dołączyła: 14 Kwi 2008 Posty: 57 Skąd: z właściwego miejsca ;D
Wysłany: 2008-09-09, 18:14
Tyle że NeoX się pytał o opinię tej konkretnej szkoły
Mój kuzyn z żoną studiowali tam informatyke, on w prawdzie nie pracuje w zawodzie za to jego żona ma naprawde niezłą prace. I im się podobało, więc chyba jest nieźle.
Ja tam studiuje grafikę i jestem zadowolona:) wiadomo że można się prześlizgnąć przez studia ale jak ktoś chce sie czegoś nauczyc to na moim kierunku będzie to mógł zrobić.
_________________ Umrzeć to nie sztuka, sztuką jest żyć, arcydziełem nie zejść na psy
Cóż, chciałbym zacząć od znanego powiedzenia: "Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał". Wykształcenie jest bardzo ważne, tytuł (inżyniera bądź mgr inż.) jest jakby potwierdzeniem naszego stanu wiedzy. Ukończenie dobrej uczelni powinno nam otwierać drogę do najlepszych stanowisk i dużych pieniędzy. G***o prawda, no przynajmniej częściowo.
Na uczelni uczysz się teorii albo podstaw. Zapamiętaj: teorii albo podstaw.
Tak naprawdę, jeśli sam nie będziesz zainteresowany, nie będziesz samodzielnie szukał różnych rozwiązań, pomysłów - będziesz kiepski. Uczelna NIE przygotuje Cię do zawodu.
Nie znam poziomu FTIMS, poziom WSInf nie należy do najwyższych - pytanie brzmi - ilu niepotrzebnych rzeczy będziesz się uczył. I wydaje mi się, że na WSInf jednak chyba mniej.
Od dawna lubiłem programowanie, rozwiązywanie problemów. Kiedy poszedłem na WSInf miałem często w głowie pytanie: "co on bredzi? to powinno być tak". Jeśli chodzi o ten temat wykładowcy przynajmniej przez pierwsze 2 lata pozwalają sobie na duże, czasem karygodne uproszczenia, więc jeśli sam nie będziesz się doskonalił: będziesz kiepski. Ćwiczenia z Języków Programowania były różne.
Jest jednak kilka zalet tego stanu rzeczy.
Po pierwsze WSInf da Ci czas na rozwój. Nie będziesz sobie zapprzątać głowy rzeczami, których nigdy nie wykorzystasz - po prostu mniej uczą , albo łatwiej zaliczyć. Przejście po jakimś czasie nawet na studia zaoczne i pójście do pracy nie wydaje mi się głupim pomysłem. Doświadczenie jest ważne
Zaletą WSInf jest to, że po roku masz sporą szansę (jak się odpowiednio wcześnie zakręcisz) wyjechać na stypendium z ERASMUS'a. Możesz wykorzystać fakt, że tam większości sutudentów nic się nie chce i wyjechać na przygodę życia. Pół roku lub rok w np. Finlandii, poznawanie ludzi z całego świata, szlifowanie języka i inny program nauczania. Tak, program nauczania programowania, a właściwie projektowania bardzo mi się podobał. Tam usłyszałem to, co chciałbym usłyszeć i nauczyć się tu, w Polsce. I nikt mi nie wmówi, że obiektowa analiza, projektowanie i programowanie wymagają jakichś matematycznych (czy innych) wstępów. Tam sie tego ludzie uczą na pierwszym roku. I to np. matematyka jest przystosowana do informatyki. I choć przyznam, że jej poziom w Finlandii jest jeszcze niższy, niż na WSInf, to po co mi wiedzieć jak wyznaczać całki (przykładzik może niezbyt celny, ale piszę to na szybko, ma tylko pokazać sens), jeżeli nie będę potrafił tego zaprogramować, albo nawet wykorzystać w praktyce? O wiele łatwiej jest się czegoś nauczyć, jeżeli wie się, dlaczego trzeba to poznać. I ludzie po 3.5 roku studiowania w Finlandii paradoksalnie są lepiej przygotowaniu do zawodu niż my, zdolni Polacy, którzy potrafią teoretyzować akademicko lub opowiadać, jak to się próbowało przetrwać u prof. XXX. Chociażby sam fakt, że na WSInf (nie wiem czy na PŁ podobnie) minimalny czas trwania praktyk, jaki należy odbyć to 3 tygodnie (+ chyba coś jeszcze w okolicach 4 roku jest). W Finlandii natomiast inżynier ma za sobą 20 tygodni praktyk + 3.5 roku studiów. O czymś to świadczy
<luźna myśl>Wykładowcy w Polsce zarabiają zbyt mało, żeby się doskonalić. Uczą często rzeczy już obalonych lub zmienionych. Nie mają też przeważnie dużego doświadczenia w przemyśle, czy biznesie. Nie spodziewaj się więc wysokiego profesjonalizmu gdziekolwiek - owszem, zdarzają się perełki.</luźna myśl>
Reasumując, paradoksalnie polecić Ci mogę WSInf, jeżeli jesteś osobą ambitną, która w życiu chce robić coś więcej niż studiować i kończyć dobre uczelnie. WSInf nie powinien być kłopotliwy w zdawaniu, co daje możliwości samodzielnego rozwoju. Kup sobie książkę, poczytaj, a ddowiesz się więcej i szybciej niż na studiach - i będziesz miał czas na wykorzystanie tego w pracy - w praktyce.
Wysłany: 2008-09-10, 15:06
No uniwerek też nie ma lepszego czesnego, ale oni też mają sporą liczbę osób na dziennych studiach. Jednakże w porównaniu z wieczorowymi i zaocznymi eko - socjo, to WSInf wypada bladu na tym tle Jednakże, jakby dali 250 - 300 zł to jeszcze można by było myśleć o nich
_________________ Chwytaj Miecz i Komercyjne Oprogramowanie Siecz.
No uniwerek też nie ma lepszego czesnego, ale oni też mają sporą liczbę osób na dziennych studiach. Jednakże w porównaniu z wieczorowymi i zaocznymi eko - socjo, to WSInf wypada bladu na tym tle Jednakże, jakby dali 250 - 300 zł to jeszcze można by było myśleć o nich
Hehe, skądinąd w pewnej prywatnej szkole (dokładniej gimnazjum) żądają 500zł miesięcznie
ALe nie powiem, poziom tego gimnazjum był wysoki tak samo wyposażenie szkoły...
OK. czyli mówicie że nie jest aż tak źle jak to mówią na WSInf
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum