Jeden z najlepszych polskich zespołów (o ile nie najlepszy). Mam sporo ich nagrań i słucham z przyjemnością. Większość z nich kojarzy mi się z moimi młodymi latami:
- Młode lwy
- Ratujmy co się da
- Nie wierz nigdy kobiecie
- Jolka, Jolka
- cała masa innych piosenek
Bardzo lubię ich muzykę do piosenek Anny Jantar i Urszuli.
Ach, to były czasy...
Mi teraz do ucha wpadł kawałek Ira - Wiara. Dość często leci na RMF FM
IRA - Wiara napisał/a:
Powiedz mi co czujesz kiedy widzisz krew
Czy zamykasz oczy, by nie widzieć zła
świat bez kar, świat bez wad - to sen
I jak ptak, nieba blask - piękny sen
Nie wiem czym jest miłość, lecz wiem czym jest lęk
Ktoś obiecał równość, pytam gdzie on jest
Gdzie jest cel, gdzie jest sens, gdzie jest brzeg
I jak wiatr burzy szlak, gdzie jest kres
Mówisz o miłości i sprawiasz mi ból
Ja śnie o wolności i bardzo chcę żyć
Podaj mi, podaj mi swoją dłoń
Mimo wad, mimo zła wielki krzyk
Nasze dzieci płaczą
Szczęście drogie jest
Bo kto im pomoże
Tylko Ty, serca dar, mały gest
Życia fakt, duszy znak - wybierz sam
ref.
Chcę znów wierzyć w miłość
Mieć siłę by wstrzymać łzy
Mieć prawo do walki
Znów dotknąć gwiazd
Zatrzymać czas
Przy okazji wątku o polskiej muzyce chciałem wspomnieć o zespole Universe, który powstał ćwierć wieku temu i był bardzo popularny na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Pewnie każdy słyszał smutny przebój "Mr Lennon" czy nagraną wiele lat później wspólnie z Beatą Kozidrak piosenkę "Tyle chciałem ci dać".
Moje ulubione to "Daj mi wreszcie święty spokój" (a zwłaszcza refren) oraz śmieszna piosenka "Ty masz to, czego nie mam ja". Ogólnie lubię wszystkie ich stare kawałki.
Niestety, lider zespołu - Mirek Breguła - już nigdy nie zaśpiewa... ['] ['] [']
Jaśli chodzi o Lady Pank i Republikę to owszem, ale ich kawałki dzisiaj słucha się trochę... inaczej. Trzeba było słuchać tych tekstów na początku lat osiemdziesiątych. Wówczas takie "Mniej niż zero" czy "Biała flaga" to był niemal hymn młodzieży. Akurat zdałem maturę, gdy na listę przebojów Trójki weszła piosenka "Mniej niż zero" i jej tekst pasował do mojej sytuacji idealnie. Podobnie było z "Kombinatem" i "Białą flagą" Republiki. Teraz to już tylko wspomnienia. Podejrzewam, że pokolenie Paszczaka nie czuje tego klimatu.
Jaśli chodzi o Lady Pank i Republikę to owszem, ale ich kawałki dzisiaj słucha się trochę... inaczej. Trzeba było słuchać tych tekstów na początku lat osiemdziesiątych.
Na poczatku lat 80' to mnie jeszcze w planach nie bylo ..co nie zmienia faktu, ze lubie posluchac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum