Wysłany: 2006-01-27, 15:36 Wolfgang Amadeusz Mozart.
Dzisiaj przypada 250-ta rocznica urodzin Wolfganga Amadeusza Mozarta.
Bardzo lubie sluchac jego muzyki, poniewaz jak na "powazna" jest ona wyjatkowo dobrze przyswajalna przez przecietnego zjadacza chleba. Na dowod przytocze pewien dowcip:
Spotykaja sie dwa dresy:
- Znasz Mozarta?
- A co, podpadl Ci gostek?
- Nie, po prostu facet swietne kawalki na komorki pisze.
Jak widac, jego utwory daja sie lubic. Chcialem wiec spytac, czy podoba Wam sie ktorys z jego utworow? Mnie kilka sie podoba. Jeden z nich to rondo Alla Turca z sonaty fortepianowej No 11 A-dur (K331) powszechnie zwane jako Marsz Turecki. Brzmi mniej wiecej tak Midi. Jak ktos chce posluchac wykonania fortepianowego to prosze wejsc na strone http://mp3.wp.pl/p/strefa...wor,116227.html i kliknac na wlasciwy odsylacz (sluchanie albo sciaganie).
Wysłany: 2006-03-13, 21:32
Marsza Tureckiego bardzo lubię, swego czasu w muzycznej z kumpelą sobie grywałaysmy go na dwa fortepiany. Dla mnie absolutnym arcydziełem jest "Requiem", chociaż zasadniczo wszystkich dzieł Mozarta słucham chętnie i z przyjemnością. Co ciekawe, ponoć Mozart nie cierpiał Bacha
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum