Forum otwartych umysłów
Forum dla wszystkich i o wszystkim, a zwłaszcza dla tych co mają otwarty umysł.

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |  Mapa Google |
| Rejestracja |  Zaloguj |  Album |

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam otwarte umysły!
Autor Wiadomość
unityman 
Bobek
bahaita

Znak zodiaku:
baran

Wysłany: 2008-06-13, 00:38   Witam otwarte umysły!

Zarejestrowałem się bo szukam ludzi otwartych na idee inne niż znamy i gotowych do konstruktywnej dyskusji. Jestem bahaitą, wyznawcą Wiary Baha'i - nieznanej szerzej w Polsce religii. Będę brał udział w dyskusjach, aby zaprezentować bahaickie spojrzenie na...

Olbi 
Mała Mi
VIM

Znak zodiaku:
waga

Wysłany: 2008-06-13, 01:08   

Witam serdecznie

PS Proponuję zmianę przeglądarki z IE6 na Opera bądź Firefox, tudzież inna byle nie IE :D

Paszczak000 

Znak zodiaku:
panna

Zaproszone osoby: 54
Wysłany: 2008-06-13, 07:44   

Hejka unityman!
Na szybko przeczytałem sobie zasady religii i tak dalej no i znalazłem jedną ciekawą rzecz:
Cytat:
Bahaici znani są z propagowania nauki o potrzebie istnienia na świecie jednego uniwersalnego języka pomocniczego dla wszystkich ludzi.

Sam jestem zwolennikiem takiego stanu rzeczy. Coś jak w grze Warhammer był język staroświatowy. Elfy mają Elficki, Krasnoludy Khazaid a wszyscy mówią we wspólnej mowie. Ale dziś chyba takim językiem jest Angielski :D

Olbi napisał/a:
Proponuję zmianę przeglądarki z IE6 na Opera bądź Firefox, tudzież inna byle nie IE :D

Proponuję byś się nie wypowiadał bo jesteś już głupi i nudny. Co Cię obchodzi z czego ktoś korzysta. Zamknij się i nie odzywaj się bo dostaniesz bana. Wkurzasz tylko... :x

vash 
bardock

Wysłany: 2008-06-15, 15:18   

Ogolnie nie przepadam za religia...

Jakąkolwiek gdyż ogranicza ludzi...

~drastik 
Mała Mi
FEDORA 9!

Znak zodiaku:
bliznieta

Wysłany: 2008-06-15, 16:46   

Witaj na forum :)

mój wordpress

Jacu$ 
Ryjek

Znak zodiaku:
wodnik

Wysłany: 2008-06-16, 06:14   

Hej!

unityman 
Bobek
bahaita

Znak zodiaku:
baran

Wysłany: 2008-06-18, 23:27   

Paszczak000 napisał/a:
Hejka unityman!
Na szybko przeczytałem sobie zasady religii i tak dalej no i znalazłem jedną ciekawą rzecz:
Cytat:
Bahaici znani są z propagowania nauki o potrzebie istnienia na świecie jednego uniwersalnego języka pomocniczego dla wszystkich ludzi.

Sam jestem zwolennikiem takiego stanu rzeczy. Coś jak w grze Warhammer był język staroświatowy. Elfy mają Elficki, Krasnoludy Khazaid a wszyscy mówią we wspólnej mowie. Ale dziś chyba takim językiem jest Angielski :D

Teraz jest angielski ale nie wiadomo co będzie później. Fakt angielski dominuje w ekonomii i internecie ale wyobraźmy sobie zebranie ogólnoświatowe w sprawie wyboru języka pomocniczego. Sodoma i Gomora! Chyba jest po prostu na to za wcześnie. Myślę, że dużo krajów odrzuciłoby pomysł z angelskim nie ze względu na trudność w nauczeniu się ale dla zasady. Po prostu za bardzo się rządzi na świecie. No i niektórzy pamiętają jeszcze kolonie.
W świecie bahaickim jesli można tak powiedzieć również dominuje angielski ze względów praktycznych. Ja osobiście wolałbym esperanto - bardzo łatwe do nauczenia się.
Ostatnio zmieniony przez Paszczak000 2008-06-19, 10:19, w całości zmieniany 1 raz  

Paszczak000 

Znak zodiaku:
panna

Zaproszone osoby: 54
Wysłany: 2008-06-19, 10:20   

Może i esperanto jest łatwiejsze, ale nie wiem czy tak bardzo funkcjonalne. To tak samo jak z językami programowania. Basic jest prosty, ale nie napisze się w nim takich programów jak w C++ :D

Aggie 
Bobek

Znak zodiaku:
waga

Wysłany: 2008-06-19, 11:35   

Kiedyś takim językiem był francuski, teraz angielski. Ludzkość jakoś sobie radzi, więc czemu w przyszłości nie miałaby też sobie poradzić? A co będzie później? Myślę że kilka języków międzynarodowych, zresztą już do tego powoli dochodzi. Nie tylko angielski się liczy, ale duże znaczenie ma też na przykład rosyjski, chiński, czy hiszpański. Coraz częściej wymaga się znajomości angielskiego + inny język.

Zebranie w ustalaniu języka międzynarodowego nie pomoże? A ja mam inne pytanie - jaki jest sens takiego spotkania? :D Pierwszy problem to właśnie wybór języka pomocniczego, a drugi problem to...... weryfikacja przez życie. Ustalenia swoją drogą, a gospodarka swoją. Dla przykładu - SDR. Umowna jednostka powstała kilkadziesiąt lat temu, która w założeniu miała spełniać rolę pieniądza w tranzakcjach zastępując złoto, a obecnie jest wykorzystywana wyłącznie w bankowości i systemie walutowym. Jednak to dolar stał się dominującą walutą w powszechnym użyciu, ze względu na dominującą pozycję USA w gospodarce (pisze jak było kiedyś).

Jeśli jakiś kraj zaczyna dominowac w świecie, to siłą rzeczy znajomość jego języka się zaczyna opłacać i myślę że to jest jednym z głównych wyznaczników że dany język może stać się językiem międzynarodowym, a nie umowne ustalenia. Praktyczność i opłacalność posługiwania się danym językiem jest ważniejsza, a to czy jakiś język się rządzi czy nie, osobiste preferencje czy prostota mają mniejsze znaczenie.

Wracając do tematu - witam tak w ogóle :D

I sorry za offtop, jeśli sie to rozwinie to można wydzielić z tego temacik ;)

Laila 
Bobek

Wysłany: 2008-06-27, 11:05   

unityman napisał/a:
(...)
Teraz jest angielski ale nie wiadomo co będzie później. Fakt angielski dominuje w ekonomii i internecie ale wyobraźmy sobie zebranie ogólnoświatowe w sprawie wyboru języka pomocniczego. Sodoma i Gomora! (...)

Raczej wieża Babel... :) To oczywiście bardzo wygodne , jeden ogólnoświatowy język, ale z drugiej strony, czyż piękno nie tkwi w róznorodności , w tym również języka?... Moim zdaniem w szkołach powinno być więcej możliwości jeśli chodzi o naukę języków, bo to bardziej przydatne w życiu, niż przykładowo jakieś zawiłe zadania matematyczne albo z fizyki... A język ojczysty powinien być szczególnie szlifowany i tu się zgadzam z panem Cejrowskim w całej rozciągłości... ;)

unityman 
Bobek
bahaita

Znak zodiaku:
baran

Wysłany: 2008-06-28, 05:27   

Zgadzam się, że piękno tkwi w różnorodności i absolutnie obstaję za tym, żeby ojczyste języki szlifować. Ale wydaje mi się, że jeden pomocniczy język ogolnoświatowy dużo spraw by rozwiązał. Wtedy gdziekolwiek, by się nie pojechało człowiek czułby się pewnie i można by nawiązać kontakt nie tylko podstawowy. Wszystkich języków się nie pozna a świat staje się coraz ciekawszy gdy wnikamy w kultury te mniej znane.
A propos: uwielbiam National Geographic :) )). Śmieją się ze mnie gdy wyszukuję też stare numery w antykwariacie ale N.G. się nie starzeje!

Laila 
Bobek

Wysłany: 2008-06-30, 11:15   

Takim językiem z pewnością jest język angielski, moim zdaniem nie ma potrzeby tworzyć innego skoro ten już jest w użyciu.

W necie też znajdziesz ciekawe zdjęcia z N.G. ; no chyba, że lubisz odwiedzać antykwariaty :)

unityman 
Bobek
bahaita

Znak zodiaku:
baran

Wysłany: 2008-06-30, 20:41   

Angielski jest w użyciu i trudno sobie wyobrazić teraz inną opcję. Ale wiemy z historii, że wiele było sytuacji niewyobrażalnych, które stały się faktem. Osobiście myślę, że angielski sprawia trudności. Podstawowa to to, że inaczej się pisze a inaczej wymawia. Druga rzecz - wiele jest wyrazów, które właściwie tak samo się wymawia ale inaczej się pisze, a także sporo literek, których się nie wymawia. Czasami pojawia się temat uproszczenia języka. Może gdyby to nastąpiło... no ale nie ma co gdybać. Pożyjemy zobaczymy.

Jako ciekawostkę powiem wam, że poznałem tu kolegę (pracuje ze mną w restaurcji) z Afganistanu, który posługuje się czteroma językami ale jest analfabetą. Z powodu ciągłych wojen większość dzieci nie uczęszcza tam do szkoły. Uczy się teraz angielskiego. Oczywiście musi wszystko zapamiętać bo nie umie notować.

Odpowiedz do tematu