Twoje pytanie jest bardzo nieprecyzyjne. Grubość warstwy półchłonnej dla danego materiału zależy od źródła promieniowania i podaje się ją zazwyczaj dla różnych izotopów oraz dla promieniowania gamma i Roentgena. Najłatwiej znaleźć wartość dla ołowiu, szkła ołowiowego, szkła normalnego, plexi i betonu.
Wpisz w google frazę "half-value layer" i dodaj do tego "concrete" albo "lead" to znajdziesz mnóstwo stron z danymi. Niestety, będziesz musiała trochę tych stron przeczytać by skompletować sobie potrzebne dane.
Prawdopodobnie interesujące Cię informacje znajdują się w książce "Handbook of Health Physics and Radiological Health" ale nie wiem, czy jest dostępna w bibliotece Twojej uczelni lub w jakiejś bibliotece internetowej.
A tak poza tym to nie moja branża
Ewentualnie wejdź na Health Physics Society i wpisz w wyszukiwarkę słowo "HVL" to znajdziesz odpowiedzi ekspertów, w których jest coś o wartościach HVL dla różnych materiałów.
wiec precyzuje dla promieniowania beta minus dla danych materiałów.....
...widze wiec, że musze sobie wymyślić te wartości....
bo to jest tak, że mam je wyliczone z doświadczenia jakie robiłam na ćwiczeniach z fizyki i mam otrzymane wartości porównać z tablicowymi....tylko tak troche.....nigdzie tego nie ma.....ide preparować wyniki, ale i tak dziekuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum