Wysłany: 2006-12-09, 21:05 mój dzisiejszy problem - część wyświetlacza VFD :))
witam forumowiczów nabyem dziś drogą kupna kilka takich oto lampek będących elementami wyświetlacza VFD. Pytanie do mądrzejszych odemnie: Co powinienem zrobić aby wysterować "zapalenie się" pojedynczego segmentu "wyświetlacza" wewnątrz lampki?
Dodam, że do dyspozycji mamy 12 nóżek, z czego fabrycznie jedna jest ucięta.. pozostałe docierają wewnątrz lampki:
1-8 do kolejnych segmentów (anod?) wyświetlacza (7 kresek tworzących ósemkę i kropeczka)
9 nóżka do siateczki
10 nóżka do takiego malutkiego drucika idącego jeszcze przed płaszczyzną wyświetlacza (pionowy drucik, łączący takie dwie postawki z czego jedna przyłączona jest do drucika 11)
12 nóżka dociera właśnie do takiego elementu na górze, który ma zintegrowane ze sobą kółeczko i takie 2 druciki do niczego nie dochodzące, jakby stykające się ze szkłem lampki tylko...
Pewnie określając to wszystko terminologią "kółeczko, drucik, nóżka i siateczka" wykazałem się totalnym brakiem znajomości tematu wystarczająco Więc powoli sobie już pomknę stąd i czekam na odpowiedzi P Aha, pewnie pomoże model lampki - załączam w takim razie drugą fotkę - z tym, co wymalowane jest na "tylnej" części lampki...
_________________ " ... 'COS HUMAN KNOWLEDGE BELONGS TO THE WORLD... " [Antitrust]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum