Pomogła: 10 razy Wiek: 20 Dołączyła: 01 Mar 2004 Posty: 1282 Skąd: Zduńska Wola/Łódź
Wysłany: 2005-07-14, 10:36 Problem z dzieckiem.
Jest małe dziecko- 3 miesiące ma. I jest problem. Jest gorąco i musi pić. Tylko, że nie umie pić ze smoczka. Albo nie chce? . Nie potrafi ciągnąć smoczka.
Mleko z butelki je codziennie bez problemu. A pić nie chce. Ani wody, ani herbaty, ani czegoś takiego z koperku- lekarze kazali. A pić musi, bo jak nie pije, to cały czas je, i jest już zbyt gruby.
I co robic? Co on ma pić? Co takie dzieci moga pić?
_________________ 29.01.1985 - 24.11.2006 Na zawsze w pamięci.. [']
Takim małym dzieciom zazwyczaj daje się roztwór glukozy w wodzie. Moi też nie chcieli tego pić. Dziecko czasem tak ma, że jak dasz mu coś mniej gęstego to mu nie smakuje, bo to niby "oszukane jedzenie". Możesz spróbować dawać łyżeczką od herbaty. Może samą wodę ale nie mineralną tylko taką źródlaną (chyba Żywiec jest rekomendowana dla niemowląt albo jakaś inna - sprawdź w sklepie).
Woda koperkowa to jest specjalnie na kolkę. Nie wszystkim dzieciom pomaga. Na moje działał Esputikon.
Moje chłopaki najlepiej lubią czystą wodę. U mnie w domu cukru się nie używa więc smak mają przyzwyczajony do takich naturalnych napojów.
Pomogła: 10 razy Wiek: 20 Dołączyła: 01 Mar 2004 Posty: 1282 Skąd: Zduńska Wola/Łódź
Wysłany: 2005-07-14, 19:39
łyżeczką jak pije to sie dławi..
a może nie umie ciagnąć smoczka, bo nie jadł z piersi? ale takto to nie ciągnalby smoczka tez przy jedzeniu..
nie wiem no..
Moi też nie jedli z piersi bo byli karmieni sondą (rurka przez nos do żołądka, podłącza sie strzykawkę z pokarmem i obiad trwa 3 sekundy). Jak pisałem wcześniej, też nie chcieli pić wody z glukozą tylko mleko i jakoś nic im się złego nie stało. Ale próbować trzeba.
Wysłany: 2005-07-14, 19:55
Jacu$ napisał/a:
Moi też nie jedli z piersi bo byli karmieni sondą (rurka przez nos do żołądka, podłącza sie strzykawkę z pokarmem i obiad trwa 3 sekundy). Jak pisałem wcześniej, też nie chcieli pić wody z glukozą tylko mleko i jakoś nic im się złego nie stało. Ale próbować trzeba.
sonda.. ble.. no on nie ma matki.. woda z glukozą- jak to zrobić?
O ile pamiętam, to chyba kupuje się w aptece czystą glukozę do sporządzania roztworu i sypie się łyżeczkę od herbaty na 200ml wody. W razie wątpliwości pani farmaceutka powinna Ci wszystko wyjaśnić. Glukoza jest w postaci białego proszku (coś jak cukier-puder).
Pati domyslam się o kim piszesz...malenstwo musi sie przyzwyczaic...jak napisał Jacu$..woda z glukoza jest najlepsza na poczatek...ewentulanie z Hippa sa herbatki od 1 miesiaca...można ja tez podawac...może kształt smoczka dzidzusiowi nie odpowiada? Moja mała tez tak mi wymyslała...melko piła a do herbatki inny smoczek...jak cos to pisz na gg
_________________ ...:::.. Look into my eyes–you will see what you mean to me ...:::..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum