Jak każdy wie lamać można hashe md5 ( 8d61ab897eae0ba245f0d7d347213a56 ) metodą brute force. Każdy wie co to za metoda Tak po krótce złamanie 8 znakowego hasła składającego się z całej tablicy ASCII trwa 23 lata. Życzę powodzenia. Jakiś genialny człowiek wymyślił metodę łamania haseł, które są w postaci hasha md5 metodą krytptoanalityczną. Trwa to około hmmm 5 minutek. Gdzie tkwi haczyk? Najpierw trzeba zbudowaś specjalne tabelki. rainbowtabele a potem tylko łamać. ogólnie tworzenie tabel jest czasochłonne, pochłania dysk i procka. szukam osób, które byłby wstanie użyczyć swoich maszyn by tworzyły takie tabele. 1 tabela ma około 700 MB. Do łamania haseł do 8 znaków potrzeba 79 tabel. Kto się na to pisze?
Jaki z tego zysk? Wpadamy na dowolne forum i łamiemy z niego wszystkie hasła w ciągu 1 dnia. A przecież kto ma inne hasło na forum a inne na gg a jeszcze inne na maila.
Jak napiszesz jakąś pierdołę w tym poście to masz 2 warny
Bardzo Ciekawa Propozycja.
Ino ze mi sie link nie otwiera
Jak bys mógł to poslij mi na maila screena z tej stronki
prosze
[ Dodano: 2004-11-28, 15:26 ]
Ok juz mam te stronke.
Powiedz mi jak te tabele wyglądają i jakie wartosci sie tam umieszcza.
Acha i w czym chcesz te tabele robic.
Za odpowiedzi bede wdzieczny.
narka
Bardzo Ciekawa Propozycja.
Ino ze mi sie link nie otwiera
Jak bys mógł to poslij mi na maila screena z tej stronki
prosze
[ Dodano: 2004-11-28, 15:26 ]
Ok juz mam te stronke.
Powiedz mi jak te tabele wyglądają i jakie wartosci sie tam umieszcza.
Acha i w czym chcesz te tabele robic.
Za odpowiedzi bede wdzieczny.
narka
Do robienia tabel masz przecież na stronce tej co Ci podałem program rainbow crack. On jest pod winde i lina. On robi tabele i łamie hashe za pomocą tych tabel.
Co do budowy tabeli to nie mam pojęcia. Wydaje mi się, że uimeszcza on tam hashe losowao stworzonych haseł a potem na ich podstawe próbuje zgadnąć hasha do złamania
[ Dodano: 2004-11-30, 07:24 ]
p01ss0n napisał/a:
Pomyślałem że można wynająć moc obliczeniową procków (Sun microsystems chyba).
Będzie dużo szybciej. Tyylko trzeba się w kosztach rozeznać.
czytałem o tym na hacking. w sumie to czemu nie, tylko oni udostępniają moc obliczeniową a dysków raczej nie. na ich kompach to można by to brutem łamać
Witam
Nie bedzie to łatwe i jak co to pochłonie to sporo czasu.
Podaj mi przykład jak tworzysz te tabele bo troche sie gubie przy tym mozesz??
Bede wdzięczny.
znikam
ile trwa łamanie 9 literowego haszu z hasłem przy 10 krotnej wariacji ? ,bo skoro 9literowe hasło za md5 mozna złamac majac 90tablic to będe musiał korzystac z tokenów na płytach zeby lamusy z PP się nie dobrały do moich danych.
128 bit : (112 bitow efektywnie)
2^112 = 5.19 *10^33 kombinacji klucza
podzielmy przez 5 milionow, 60 sekund.... 60 minut...24 godziny...365 dni co daje
32.929.330.660.418.744.473 LAT
teraz nich mi ktos wytlumaczy na jakiej zasadzie działaja te tabele skoro 8literowe hasło jest łamane w parenasci godzin,nie bardzo rozumiem.
teraz nich mi ktos wytlumaczy na jakiej zasadzie działaja te tabele skoro 8literowe hasło jest łamane w parenasci godzin,nie bardzo rozumiem.
A działa na bardzo prostej zasadzie
Tabelka zawiera tak naprawdę ciąg znaków (hasło) oraz jego hash. "Łamanie" polega na przeszukaniu tabeli w poszukiwaniu danego hasha. Czyli tak na prawdę tabele są takim wieeeeeeeeelkim słownikiem
te rainbowy sa dobre, ae do hasel alfanumerycznych
zlam mi tym haslo: "_WESFSWO" ktore jest banalne ( napisane tym sposobem o ktorym ci mowilem ) a zawiera znak specjalny wiec rainbow lezy watpie tez by atak bruteforce bral to pod uwage
z innych banalnych hasel: "O)K_*^$%" - oznacza tyle co badziew ktory uzywamy codziennie
Przepraszam, ale odswiezam. Mam jedno pytanie dotyczace teczowych tabel.
1) Na stronie rainbowcrack (http://www.antsight.com/zsl/rainbowcrack/rtgen_cfg_md5_loweralpha-numeric,1-8.txt) pisze, ze nalezy wygenerowac 36 tabel, kazda po 1 GB, a dlaczego Wy generowaliscie tabele po 700 MB (to jestem jeszcze w stanie zrozumiec), ale dlaczego laczna wielkosc wygenrrowanych tablic to 56 GB ? Przeciez z tego co widze, to parametry sie nie zmieniaja (lowerapha + numeric), wiec skad 20 GB wiecej ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum