W ilości użytkowników to może i masz racje (weście pod uwage wszystkie biura, urzędy i komunijne komputery itd) ale za to Unix'y BSD itp. zdecydowanie prowadzą pod względem działających pod nimi maszyn (ach te wszystkie farmy serwerów i superkomputery będące klastrami setek i tysięcy 486'óstek ). No i jeszcze zachodni trend stawiania w piwnicy/garażu czasem nawet dziesiątek tzw. Folding Boxes
w użytkownikach, w obsługiwanym sprzęcie, w wymaganiach sprzętowych, w łatwości programowania, w dostępnym oprogramowaniu, w tych co zmuszają do jego użycia, w tych, co go nawet ukraść nie potrafią, w ilości softu będącego portem innych systemów...no i ma ładniejsze płytki instalacyjne
ahahahhaha mocny film ;D
wracając do tematu jakoś niedawno w radio słyszałem w jakimś serwisie informacyjnym że coraz więcej firm przechodzi na zastosowania opensource rezygnując z rozwiązan micro$oftu przewidywania są takie że za kilka lat wyrówna sie ilość użytkowników windows/linux
Pomógł: 2 razy Wiek: 23 Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 216 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-03-02, 14:30
Ja również w związku z wyjściem Visty, oswajam się z systemami operacyjnymi opartymi na linuksie (chcę zmian). Vista na moim kompie nie pójdzie, bo nie ma i nie będzie sterowników (nForce2). Nawet jeśli by poszedł, to komp dostałby zatwardzenia przy nim.
Nie mam tyle kasy, żeby nowego kompa kupić. Mam go zaledwie 3 lata. Jedyne co mogę, to nowszą kartę graficzną (AGP8x) kupić i pojemniejszą pamięć (Dual-Channel DDR). Natomiast ostatnio kupiłem procka AthlonXP 3200+, a miałem (i mam do zbycia) AthlonXP 1700+.
Zresztą mam takie jakieś wrażenie, że Windows idzie w kierunku multimediów (jego siła to gry). Zaś Linux w kierunku bezpieczeństwa i do tego dostępny jest za darmo. Jedyny mankament jest w tym, że tych dystrybucji jest od groma - wybierz, tu ten jedyny. Chociaż, może to jest na plus. Odmienna architektura systemów zmniejsza ryzyko, że wszystkie systemy oparte na Linuksie będą infekowane - tak, myślę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum