Wcale fajny zamiennik oryginalnego windowsowego shella, Emerge Desktop. Żre mniej pamięci i ma ładne, przezroczyste menu i taskbar/tray. Można tworzyć własne widgety i dostosowywać go do swoich potrzeb. Jedna wada: nie obsługuje ikonek pulpitu... ale łatwo to nadrabia dwoma w pełni konfigurowalnymi menu pod prawym i środkowym przyciskiem mychy.
Ta... gnu dla windows, serwery ftp, ssh, gimp, wolne oprogramowanie bez ktorego na windowsie nie mozna zyc, teraz interfejs... moze dolozyc jeszcze wymiane jadra? wtedy mamy linuxa nc...
Ale przynajmniej widze, ze masz foobara - calkiem niezla podroba amaroK-a
:matrix: nie jarzę, co w tym złego że podmieniam sobie shella? fubara używam bo wymiata i kropka. i nazwa jest... fubar =] (fucked up beyond all repair)
hmmm wymienić jądro? czemu nie...
możnaby stworzyć jakąś dystrybucję linuksa mocno zintegrowaną z wine i cedegą, może dorzucić dllki windowsowe coby windowe aplikacje ładniej [no... nie wiem czy zawsze ładniej ] śmigały, do tego jakiś motif windowsowy, podrzucić jakiemuś smarkowi to by sobie odpalił duma trzy czy kfeyka cztery i nawet się nie kapnął =]
ja tam wole AstonShella, ten obsluguje normalnie ikonki, na dodatek nie tylko zwyczajnie (czyt, male nieruchawe xD) ikonki moga miec dowolny rozmiar, moga byc animowane no i mozna dac rozne gify w zaleznosci czy w danej chwili najedziemy na ikonke czy nie, dodatkowo jak widac na zalaczonym obrazku menu gorne, mozna wybrac czy otwiera sie kliknieciem czy poprzez najechanie, 2 menu boczne (prawe i lewe, calkowiice konfigurowalne), pelno pluginow i themow do sciagniecia. jedyni minus to to ze po instalacji mnie zajelo kolo 10 h zebym byl zadowolony, ale to daltego ze probowalem wiele roznych kombinacji, themow czy pluginow. W tj chwili kilka minut zajmuje mi zmiana.
1. trzeba było się nieźle namęczyć by przerobić jakiegoś theme'a by pasek zadań podwójnej szerokości nie wyglądał jak z krainy oczojebów
2. 10 godzin to chyba na wstępną konfigurację
3. co jakiś czas się schowek łindołns psuł i nie szło wogóle nic kopiować ani przenosić pomiędzy programami
4. shareware! >,< przez brak schowka co prawda straciłem cierpliwość i zanim minęło przepisowe 30 dni wywaliłem astona, i teraz nawet nie jestem pewien czy po tych 30 dniach przestanie działać czy nie, ale tak czy siak świadmość że coś może mi z dnia na dzień przestać działać doprowadza mnie do pichozy =/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum