Mam problem z javą instalacją plugina.
Oto co do tej pory zrobiłem:
Aby zainstalować Javę, udostępnianą przez firmę SUN, należy:
1. Przejść do katalogu, w którym ma zostać zainstalowane środowisko uruchomieniowe Javy, na przykład:
cd /usr/java
Jeżeli katalog ten nie istnieje, należy utworzyć go za pomocą komendy mkdir /usr/java.
2. Pobrać plik instalacyjny Javy (ok. 13 MB), ze strony firmy SUN do katalogu instalacyjnego utworzonego w punkcie 1. ( Alternatywna strona zawierające ostatnie stabilne wydanie wtyczki – należy pobrać pliki z tabeli “Download J2SE v 1.4.2_03”, kolumna JRE).
3. Uruchomić instalator środowiska Javy za pomocą komendy:
sh j2re-*.bin
Po chwili zostanie wyświetlona licencja, którą należy przewinąć naciskając przycisk spacji, a następnie zaakceptować wprowadzając słowo yes i naciskając Enter. Instalator zainstaluje wymagane pliki w nowym katalogu. W przypadku, gdy pobrano wersję RPM, w bieżącym katalogu zostanie utworzony nowy plik, który należy następnie zainstalować za pomocą komendy: rpm uVh j2re*.rpm.
i mój problem:
4. Zmienić bieżący katalog na katalog wtyczek Mozilli lub Mozilli Firebird:
cd /usr/local/mozilla/plugins lub cd /usr/local/Mozilla/plugins.
5. Utworzyć dowiązanie symboliczne do pliku wtyczki Java – libjavaplugin_oji.so.
Uwaga: Koniecznie należy utworzyć dowiązanie symboliczne! Proste skopiowanie pliku spowoduje, że wtyczka Javy nie będzie dostępna w przeglądarce!
W przypadku standardowych instalacji należy wprowadzić komendę:
ln -s /usr/java/j2re1.4.2_03/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so
Część zaznaczoną na czerwono należy odpowiednio zmienić w przypadku, gdy została zainstalowana inna wersja środowiska uruchomieniowego Javy.
Uwaga: Należy zwrócić uwagę, aby utworzyć dowiązanie do pliku wtyczki, który znajduje się w katalogu oznaczonym dodatkową sygnaturą gcc32 (wersja wtyczki skompilowana za pomocą gcc 3.x).
Ale ja nie mam katologu /usr/local/mozilla ani usr/local/Mozilla
Co mam dalej zrobić???
4. Zmienić bieżący katalog na katalog wtyczek Mozilli lub Mozilli Firebird:
cd /usr/local/mozilla/plugins lub cd /usr/local/Mozilla/plugins.
Błąd! Powinno być: cd /usr/lib/mozilla/plugins
Uruchom sobie Midnight Commander i wejdź w katalog /usr/lib a zobaczysz tam dwa katalogi mozilla - jeden to mozilla a drugi mozilla-1.7.2 lub inna wersja (w zależności jakiej używasz).
U mnie dowiązanie symboliczne zrobił sam skrypt instalacyjny. Ja nic nie musiałem robić oprócz wskazania mu ścieżki do katalogu wtyczek mozilli (pyta o to przy instalacji).
Java zainstalowana (jre 1.5)
Jak ustawić dowiązania symboliczne do mozilli 1.6 i konquerotra.
plik javy jest w /usr/java/jre1.5.0_01/plugin/i386/ns7-gcc29/libjavaplugin_oji.so
Zanim jednak cokolwiek zrobisz to sprawdź, czy takie dowiązanie już przypadkiem nie figuruje w tym katalogu.
Możesz dowiązanie zrobić również w /usr/lib/mozilla-1.6/plugins (o ile masz taki lub podobny katalog).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum