Wysłany: 2006-08-23, 22:18 Własne obrazki sygnaturek - XML
Dane z sysinfo można umieszczać na własnych obrazkach lub w inny sposób. W profilu użytkownika znajduje się link do pliku XML, który możecie wykorzystać to tych celów. Wszelkie nowości i uaktualnienia dotyczące parsera XML będą wypisywanie w tym poście. Wszelakie niejasności proszę zgłaszać również tutaj.
Dostępny jest również Prosty Parser XML.
Dla bardziej zaawansowanych użytkowników konfiguracja i użytkowanie powinno być jasne. Poniżej mała dokumentacja i pomoc w korzystaniu dla początkujących użytkowników.
Plik parser.php musi zostać umieszczony na serwerze obsługującym PHP wraz z plikiem graficznym do sygnaturki oraz czcionką jakiej chcecie używać. Na samym początku w pliku parser.php ustawiamy swoje ID np:
Kod:
$uid = 1;
Poniżej napisu:
Kod:
// Set color, size, font and image
ustawiamy nazwę naszego obrazka z sygnaturką, scieżkę do czcionki (np: /home/paszczak000/public_html/arial.ttf), wielkości czcionek oraz ich kolor podany w sytemie RGB (np: 134, 89, 15).
Niżej znajduje się kod odpowiedzialny za przystosowanie sekundowej wersji uptime do takiej, która jest czytelna dla człowieka. Na samym dole znajduje się szereg funkcji ImageTTFText, które wypiszą stosowne informacje na naszej sygnaturce.
/***************************************************************************
*
* This program is free software; you can redistribute it and/or modify
* it under the terms of the GNU General Public License as published by
* the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or
* (at your option) any later version.
*
***************************************************************************/
// Please set your user ID here
$user_id = 113; // please specify your account user id.
$image_type = 'jpg'; // please set only 'png', 'gif' or 'jpeg' value. otherwise 'jpg' image type will be used.
//
// DO NOT EDIT BELOW THIS LINE
//
// trying to open socket connection
if ( !( $sock_file = fsockopen( 'sysinfo.thecamels.org', 80, $errno, $errstr, 1 ) ) )
{
// kill script running
die( 'Cannot read xml data.' );
}
else
{
// sending headers to a host through the socket
fwrite( $sock_file, "GET /signature.php?type=xml&userid=$user_id HTTP/1.1\r\nHost: sysinfo.thecamels.org\r\nConnection: Close\r\n\r\n" );
// null contents
unset( $xml_contents );
while ( !feof( $sock_file ) )
{
// write content to a string variable
$xml_contents .= fgets( $sock_file, 1024 );
}
z tego co rozumiem to przy $user_id powinin być numer zz mojego profilu oraz przy $image_type rodzaj obrazka i $image = imagecreatefrompng( './uptime.jpg' ); nazwa obrazka
$font_file = './comic.ttf'; i nazwa czcionki, chyba wszysko dobrze zrobiłem ?
wgrałem biblioteki GD z PNG supportem i dalej nie działa, nie wiem co jest
gdy wywołam źródło strony w przeglądarce dostaje takie coś :
Kod:
<br />
<b>Fatal error</b>: Call to undefined function: imagecreatefrompng() in <b>/home/ftp/users/mint/public_html/parser.php</b> on line <b>81</b><br />
Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 30 Maj 2007 Posty: 8 Skąd: Myślibórz
Wysłany: 2007-05-30, 12:17 simplexml
Swoją drogą jeśli patrzeć od strony technicznej na parser xml to średnio mi się on podoba, zwłaszcza wyciąganie danych z pliku xml.
Może zaproponował bym coś takiego jeśli chodzi o userów z dostępem do PHP5.
Kod:
<?
/**
* @author Krzysztof Wolniak
* @copyright 2007
*/
Powyższy kod zawiera odpowiednie formatowanie np dotyczące uptime, czyli obliczanie dni itd. (element który każdy może sam dostosować)
Wykorzystałem SimpleXML które domyślnie jest dołączane do PHP5, niestety niedostępne w PHP4.
Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 30 Maj 2007 Posty: 8 Skąd: Myślibórz
Wysłany: 2007-05-30, 12:27
lesiulodz napisał/a:
wgrałem biblioteki GD z PNG supportem i dalej nie działa, nie wiem co jest
gdy wywołam źródło strony w przeglądarce dostaje takie coś :
[...]
linijka z ścieżką do obrazka
Niestety PHP nie może znaleźć funkcji imagecreatefrompng czyli albo nie masz wgranej biblioteki GD albo nie masz obsługi PNG, najlepiej stworz plik PHP o takie zawartości:
Swoją drogą jeśli patrzeć od strony technicznej na parser xml to średnio mi się on podoba, zwłaszcza wyciąganie danych z pliku xml.
Może zaproponował bym coś takiego jeśli chodzi o userów z dostępem do PHP5.
Przyda się Niestety nie każdy serwer ma jeszcze PHP5.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum