Forum otwartych umysłów
Forum dla wszystkich i o wszystkim, a zwłaszcza dla tych co mają otwarty umysł.

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |  Mapa Google |
| Rejestracja |  Zaloguj |  Album |

Poprzedni temat «» Następny temat
O Prawdzie czyli czy nauka i religia mogą iść w parze...
Autor Wiadomość
D4N 
Bobek

Znak zodiaku:
koziorozec

Wysłany: 2008-07-16, 13:46   

Wlasciwie, wierzyc bezpodstawnie to maslo maslane ;)
Glownie chodzilo mi o to ze nie mamy zadnej pewnosci ze Bog wogole istnieje...

unityman, a bahaizm opiera sie na wierze w jakiego Boga?

unityman 
Bobek
bahaita

Znak zodiaku:
baran

Wysłany: 2008-08-14, 00:58   

Wierzymy w Jedynego Boga. Uważamy, że jest Jeden Bóg-stworzyciel niezaleznie jak ludzie Go nazywają.

qbs 
Mała Mi
maruda

Znak zodiaku:
skorpion

Wysłany: 2008-08-17, 08:23   

bog to tylko interpretacja. prawda jest taka, ze kazdy czlowiek wierzy w "cos". czy jest katolikiem, muzulmaninem czy ateista wierzy w to "cos", co rzadzi calym swiatem. sek w tym, ze kosciol kilkaset lat temu, postanowil to wykorzystac we wlasnych celach (ludzie nie byli wowczas wyksztalceni) i mowili ze np cos takiego jak zacmienie to kara boza. kosciol mial kiedys ogromna wladze, obecnie takiej nie ma, tzn wszedzie poza polska. od momentu gdy mam zatarg z kosciolem, jestem wyczulony na wszelkie "afery" zwiazane z kosciolem i juz nikt nigdy mojego zdania o nim nie zmieni.
dobrze ze mlode pokolenia nie maja czasu na zycie religijne, bo moze i ta wladza polskiego kosciola w koncu przeminie.

ixdude.com

Paszczak000 

Znak zodiaku:
panna

Zaproszone osoby: 54
Wysłany: 2008-08-17, 13:18   

Olbi 
Mała Mi

Znak zodiaku:
waga

Wysłany: 2008-08-17, 23:48   

Świetny filmik - dobrze oddaje realia dzisiejszych ludzi, którzy uważają, że wiara w jednego boga i te bajki wciskane przez księży, i te ich nawracanie, i pieprzenie przez prawie 1000 lat, że tylko Kościół ma rację .... i tak dalej wymieniać :)
Każdy wierzy w to co wierzy i nic tego nie powinno zmieniać. Już od dziecka powinniśmy mieć możliwość wyboru w co wierzymy, a nie narzucane z góry, bo tak rodzice chcą.

Laila 
Bobek

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2008-08-24, 11:05   

To jasne, że nie ma się wpływu na miejsce urodzenia oraz na to, w jaki sposób jako dzieci byliśmy wychowywani przez swoich rodziców, ale w życiu każdego nadchodzi w końcu moment, gdy jest on w stanie podejmować samodzielne decyzje, stosownie do swoich możliwości, w tym również te, dotyczące wyboru wiary.
Dlatego też ważne jest - podążając za główną ideą w wypowiedzi Richarda Dawkinsa - by wiara nie była 'czystym przypadkiem'. A to, że nie tylko tak być powinno ale i może, są liczne dowody w historii, jak i w czasach współczesnych.

Olbi, czy sugerujesz, że jesteś niewierzący w Boga? A jeśli wierzysz, to kto lub co jest obiektem tej wiary i czy potrafisz uzasadnić dlaczego takiego dokonałeś wyboru?

Odpowiedz do tematu