Forum otwartych umysłów
Forum dla wszystkich i o wszystkim, a zwłaszcza dla tych co mają otwarty umysł.

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |  Mapa Google |
| Rejestracja |  Zaloguj |  Album |

Poprzedni temat «» Następny temat
Wszystkie powody, dla których warto kupić Vistę
Autor Wiadomość
Szczerb_ 
Bobek

Znak zodiaku:
strzelec

Wysłany: 2007-02-28, 23:23   

Ciekawe co by powiedziała na mojego S3 Virge GX2 :lol: jak dorwe dysk do serwera to chyba najpierw sie pokusze sprawdzić jak by to ruszyło na P2B-DS :D

qbs 
Bobek
maruda

Znak zodiaku:
skorpion

Wysłany: 2007-07-31, 21:56   

MS "Viocha" i Notebook Asus F3F AP236 z 1GB RAM

1. Instalowanie programów

Instalacja każdej aplikacji (nawet tych od McShit'a) wymaga potwierdzenia wykonania operacji, może i to by było słuszne gdyby nie fakt że:
a) jeżeli jesteśmy online i zezwolimy na wykonanie operacji, czas jaki trzeba odczekać do momentu rozpoczęcia instalowania (pojawienia się okna instalatora) to istna porażka (do kilku minut). Zapewne system wysyła na serwer informacje co juz nie jest takie mile ;/
b) system nie rozpoznaje wydawcy oprogramowania nawet McShita, chociażby MS Office 2003 które jest jeszcze jednym z flagowych produktów tejże firmy
c) czas instalacji też daje wiele do życzenia. Z reguły jest to czas kilkukrotnie dłuższy niż w przypadku WinXP

2. Używanie systemu

Jest dość miły w obsłudze, całkiem intuicyjny i przyjemny dla oka, ale co z tego? Każde uruchomienie usługi (jestem webdev i jakiś localhost jest potrzebny) wymaga potwierdzenia wykonania operacji. APPCRASHe (ładna nazwa, nie ma co, hehe :] ) większości aplikacji które nie zostały zarejestrowane przez instalator w rejestrach systemowych nie są zauważane przez system. Bardzo częste crashe aplikacji explorer.exe oraz aghost.exe (asusowe cosik, nie ważne ;) ) Bardzo wiele aplikacji ma ogromne problemy z kompatybilnością i najormalniej sie nie uruchamia (czesto wówczas brakuje powiadomienia o tymże błędzie ;/ )
Kilka okien programów (skype, php designer, notatnik) to cios dla proca.

Na koniec najlepsze:

3. Kopiowanie plików i wyszukiwanie, to jest ku*** jedna z największych porażek tego systemu. o ile kopiowanie kilkuset mega z jednej partycji na drugą tego samego dysku trwało w przypadku winXP kilka-kilkanascie sekund, tak w przypadki "Viochy" to kilkanaście minut! Natomiast korzystanie z wyszukiwarki to pomyłka, z domyślnymi ustawieniami nie da się nic wyszukać. Oczywiście wyszukiwanie po treści pliku zostało poprawione w stosunku do XPeka, jednak opcję tą trzeba sobie najpierw skonfigurować ;/ Kopiowanie plików przez network przypominają koniec lat 90tych. A po kilkunastu minutach braku aktywności (pomimo że kopiuje pliki), Vista wydaje się odrazucać połączenie :|

PLUSY:
- nowoczesny design
- intuicyjny interfejs
- widgety do sidebara
- potencjalnie bezpieczniejszy system (jednakże powodem jest raczej fakt że normalna osoba tego systemu za długo nie używa)

WADY:
cała reszta ;/

Tym samym kończe swoją przygodę z tym "systemem operacyjnym dla polskich posłów" i każdej osobie go szczerze odradzam. Oczywiście jeśli ktoś jest masochistą i lubi się wkur*** przez idiotów to proszę bardzo. A po nabyciu WinXP z SP2 bez którego nie mogłem zainstalować ów systemu na lapku za minut kilkadziesiąt mam plan być już szczęśliwym użytkownikem mojej mini maszynki do smażenia jajek.

PS: co by nie było, viste miałem tylko i wyłącznie dlatego że jak wspomniałem nie miałem XP z SP2 :]

ixdude.com

Paszczak000 

Znak zodiaku:
panna

Zaproszone osoby: 54
Wysłany: 2007-08-01, 21:31   

A tutaj kolejny powód: http://www.thecamels.org/...viste-n1736.htm

vash 
bardock

Wysłany: 2007-08-03, 12:13   

Ja aby dostosować XP potrzebuje tygodnia

a same to odblokowanie zabezpieczen VIsty zajelo mi dwa dni...
konfiguracja innych pi***ol (indeksownie a wlasciwie permanentne wylaczenie go aby nie kopiowac tyle co qbs mowil plikow tez zajmuje czas)

ogolnie Vista po 1miesicu nadaje sie do uzytku. O ile komp to wytrzyma ;]
Poza tym nie stac mnie da kupowanie maszyny za 5k tylko poto by miec VIste juz wole Maca sobie kupic ;]

qbs 
Bobek
maruda

Znak zodiaku:
skorpion

Wysłany: 2007-08-07, 00:58   

lol, a co ci zajmuje tydzien w konfiguracji xpeka? :P ja nigdy nie poswiecam wiecej niz 5-6h zeby miec wszystko poinstalowane wgrane duperele (skorki, sidebary etc) i zrobiony backup, i wowczas tak kompletnie przygotowany do uzytku system zajmuje ok 4-5GB! przy czym czysta instalka samej visty to 20GB! no sorry ale chyba im sie cos na glowe sierdolilo :/

odblokowywanie zabezpieczen nie sluzy do tego. po co by mieli je dawac skoro sa do du** i nalezy je wylaczac? indeksowanie fakt, mozna wylaczyc ale czy wiesz jak wtedy ku***sko zrabany jest ten system? wylaczenie komputera to dobrych kilka minut (wlaczenie jest troche szybsze) natomiast zahibernowanie systemu najczesciej konczy sie wysypaniem agenta okien (wszystkie itemy z taskbara zachowuja sie bardzo dziwnie - pierwszy z nich wchodzi pod menu start i czesc jest nieaktywna)

poki ten system nie dostanie SP3 to bedzie sie nadawal tylko do jednego: zamiany na linucha!

o to przyklad jak szybko mozna przerobic XP w viste:

jedyne co potrzeba to skorke dla windowsa (zaden tam windows blinds) VistaCG + Vista Sidebar for XP, zestaw ikon i tapeta. and that's all :)

ixdude.com

Heruur 
Szara Eminencja

Znak zodiaku:
wodnik

Wysłany: 2007-08-07, 09:50   

zreszta nbawet wieksze firmy ktore sprzedaja gotowe zestawy komputerowe wycofuja sie z Visty jako dolaczony system operacyjny ;)

A co do SP3... jak jestes optymista to moze bedzie to juz strawne... poki co nalezy czekac az wyjdzie Longhorn ten wlasciwy bo Vista to takie ME tylko bardziej zrabane ;)

~Gaku 
Mała Mi
Bóg ;-)

Znak zodiaku:
lew

Wysłany: 2007-08-07, 10:23   

qbs napisał/a:
czysta instalka samej visty to 20GB!

6GB, nie 20, to że krzyczy o takie duże dyski nic nie znaczy

Heruur napisał/a:
poki co nalezy czekac az wyjdzie Longhorn ten wlasciwy bo Vista to takie ME tylko bardziej zrabane

Longhorn to jest windows server 2008...

qbs 
Bobek
maruda

Znak zodiaku:
skorpion

Wysłany: 2007-08-07, 23:02   

Gaku napisał/a:
qbs napisał/a:
czysta instalka samej visty to 20GB!

6GB, nie 20, to że krzyczy o takie duże dyski nic nie znaczy

MS Vista Ultimate po instalacji mialem ok 70% wolnj partycji (60GB) nie chce mi sie dokladnie liczyc

Gaku napisał/a:
Heruur napisał/a:
poki co nalezy czekac az wyjdzie Longhorn ten wlasciwy bo Vista to takie ME tylko bardziej zrabane

Longhorn to jest windows server 2008...

Dokladnie to ten wlasciwy to mial byc Valencia czy jakos tak, mial sie ukazac bodajze w 2001 roku i go tak przekladali do 2004 roku po czym walneli i zrobili viste, przynajmniej taka wersja chodzi po necie. vista byla wowczas prezentowana wlasnie jako taka ME

ixdude.com

~Gaku 
Mała Mi
Bóg ;-)

Znak zodiaku:
lew

Wysłany: 2007-08-08, 08:21   

ja po instalacji buissness miałem 6,5GB z dysku zjedzone. A co do visty i longhorna, to licząc wersje wypada, że windows Vienna lub Seven jak kto woli, ma być dobry :P skoro vista jest jak me, to seven będzie jak xp :D

Heruur 
Szara Eminencja

Znak zodiaku:
wodnik

Wysłany: 2007-08-08, 13:11   

Gaku napisał/a:
...to seven będzie jak xp :D

to ja chyba ide kopac kartofle :lol: przynjamniej niebieskie okienko mi nie wyskoczy... a nie w nowym winodwsie ma byc inny kolor wyjatku krytycznego systemu... bodajze zielony :) ... fajnie by bylo gdyby przed wyjatkiem pokazywalalo sie menu wybierz kolor :) ... to bylby bajer

~Gaku 
Mała Mi
Bóg ;-)

Znak zodiaku:
lew

Wysłany: 2007-08-08, 15:16   

Blue screen of death z looking glass :D

qbs 
Bobek
maruda

Znak zodiaku:
skorpion

Wysłany: 2007-08-08, 16:06   

teraz nie ma BS w viscie jest jednynie info o wyjatku APPCRASH :D

ixdude.com

Heruur 
Szara Eminencja

Znak zodiaku:
wodnik

Wysłany: 2007-08-08, 18:25   

jak nie ma BS? mi sie udalo go wywalac po paru minutach konfigurowania Visty... w XP'ku jak do tej pory nigdy mi sie nie udalo zrobic BS w trakcjie konfiguracji sys do mojego widzi mi sie.

Gaku napisał/a:
Blue screen of death z looking glass :D

moze by dodali Motion "blura" (glupio sie przyznac ale nie pamietam jak to sie pisze a szukac mi sie nie chce;) )

qbs 
Bobek
maruda

Znak zodiaku:
skorpion

Wysłany: 2007-08-08, 21:42   

widocznie mam "szczescie" do visty. instalka 20gb i wyjatki explorer.exe po czym apki lataly po caly taskbarze :lol: ale za cholere blue screena. jak widac kupe lipy ten system soba prezentuje :P btw ale i tak dziwi mnie ze przez 3 tygodnie nie mialem ani razu BS na viscie a teraz w przeciagu 2 tygodni na XPeku juz zaliczylem BSa :matrix:

ixdude.com

miauk22 
Bobek

Znak zodiaku:
rak

Wysłany: 2008-02-13, 00:17   

Dobry powód żeby kupić Vistę: Jeśli wachasz się nad kupnem XP lub instalacją Linuksa, po chwili stracisz wszelkie wątpliwości ;]

Odpowiedz do tematu