jest mi naprawdę przykro że pisząc te parę krytycznych słów pod adresem prowadzących doprowadziłem do spadku zainteresowania tematyką Mikołajkowego Linuksa
jest mi naprawdę przykro i mam nadzieję że przeprosiny te pozwolą ruszyć sprawę dalej
Marudzisz Dostałeś nawet 1 punkt "Pomógł" za dobrą odpowiedź Dobrze jest wiedzieć czego oczekują słuchacze Czekam na więcej informacji, opinii, etc
Ostatnio nasunął mi się jeszcze pewien temat, który wydaje mi się być ciekawy. Mianowicie chodzi mi o kompilację programów. Wiele osób jeżeli widzi, że nie ma dostępnego pakietu rpm lub deb (zależy kto co potrzebuje), a jest tylko źródło do kompilacji, porzuca ten program. Wydaje mi się, że można by opisać kompilowanie programów krok po kroku, opisać najczęstsze problemy i sposoby ich rozwiązania. Dodatkowo można opisać też popularniejsze menadżery pakietów, takie jak yum, apt-get, aptitude czy urpmi.
Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 16 Paź 2007 Posty: 29 Skąd: Z nienacka ;)
Wysłany: 2007-10-17, 22:47
to ja dodatkowo proponuje cos z czym poczatkujacy uzytkownik linuksa moze miec problem:
- instalacja javy w przegladarkach typu: konqueror, firefox, opera
- omowienie pakietow odpowiedzialnych za kodowanie obrazu w filmach i podlaczenie ich do popularnych odtwarzaczy
- konfigurowanie karty dzwiekowej (omowienie systemow dzwieku: Alsa, Oss czy inne)
- skonfigurowanie linuksa do bycia multimedialnym: odtwarzanie filmow, muzyki
- moze wzmianka o odpowiednikach NERO lub czyms user-friendly do nagrywania
- instalacja sterownikow karty graficznej! (mecze sie z tym caly czas!)
- omowienie najwazniejszych punktow systemu (system plikow, rozklad katalogow, gdzie szukac plikow odpowiedzialnych za..., itd.)
- wspoldzielenie plikow z innymi komputerami w sieci lokalnej(komputery dzialajace pod roznymi systemami operacyjnymi), moze opowiedzenie o tym dlaczego Vista nie chciala sie wymieniac plikami z linuksem?
- skonfigurowanie linuksa do pracy jako router i rozdzielania pasma na poszczegolne komputery, opisanie iptables
No to jak na razie na tyle. Jak mi sie cos przypomni to dopisze
Ewentualnie może być też Linuksowe NERO, ale tylko jeśli ktoś musi mieć NERO i świadomość, że korzysta z niego. Osobiście uważam, że wystarczy K3B i jest po krzyku.
tom3cz3k napisał/a:
Też bym popierał ten pomysł, ponieważ sam mam z tym problemy, ale wydaje mi się, że zrealizowanie tego pomysłu niestety nie będzie możliwe z bardzo prostej przyczyny - brak odpowiedniego sprzętu.
tom3cz3k napisał/a:
moze opowiedzenie o tym dlaczego Vista nie chciala sie wymieniac plikami z linuksem?
Odpowiedź jest bardzo prosta - bo Vista jest ZUAAAA i zasadniczo jest to system kategorii "patrzeć, ale nie dotykać", ponieważ jest to system ładny, ale wg. mnie zbyt niestabilny by nadawał się do czegokolwiek innego niż zajmowanie miejsca na dysku.
Też bym popierał ten pomysł, ponieważ sam mam z tym problemy, ale wydaje mi się, że zrealizowanie tego pomysłu niestety nie będzie możliwe z bardzo prostej przyczyny - brak odpowiedniego sprzętu.
instalacja teraz sterowników to jest dziecinnie prosta, np na Mandrivie wystarczy wpisać
Bash:
urpmi nvidia
i ju
w przypadku ati chyba jest podobnie wg. tego co usłyszałem od Paszczka
Co do warsztatów: Jest jeden problem. Do nich potrzeba mieć salę komputerową, a my takowej nie mamy. Szkoły nie chętnie oddają do dyspozycji pracownie, nie mówiąc już o tym by instalować własne systemy operacyjne. Z
Nie przesadzajmy, możemy po negocjować
Zwłaszcza, że przymierzam się do zainstalowania Linuxa (obok Windowsa) w 33
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum